Четиринайсет души са били ранени вчера при стрелба, открита по време на погребение в Чикаго, съобщи полицията, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Към 18,30 часа местно време е открита стрелба от кола по хора, събрали се на погребение, които отвърнали на огъня със стрелба по автомобила. Това каза Ерик Картър от чикагската полиция.

Колата след това е катастрофирала, а водачът и пътниците в нея са избягали.

Източници твърдят, че погребението е било на 31-годишния Дони Уедсби, който бил застрелян и убит миналата седмица  на около километър и половина североизточно от мястото, където е извършена стрелбата във вторник.

Арнита Гедер и Кенет Хюз казаха, че са били в дома си и са гледали телевизия, когато са чули стрелбата.

"Излязохме на улицата и видяхме само тела, лежащи навсякъде", каза Гедер.

"Мислехме, че тук е война. Нелепо е всичкото стрелба, което се случва тук, наистина трябва да спре ", каза тя.

Потенциалното насилие, свързано с погребения на банди, привлича вниманието на полицията в Чикаго от десетилетия, като вчерашната е сред най-кървавите единични случаи на насилие в съвременната история на Чикаго. Предишната подобна масова стрелба бе през септември 2013 г. и ужаси Чикаго, когато 13 души, включително 3-годишно момче, бяха ранени в парка Корнел близо до 51-и и Ууд в задната част на дворовете.

В края на 2012 г. пък 21-годишен мъж бе убит, а друг критично ранен при стрелба пред католическата църква "Св. Колумбан" от другата страна на улицата пред Погребален дом.

Новата стрелба в града, където насилието е ендемично в някои квартали, е извършена в момент, когато президентът Тръмп казва, че ситуацията там е "по-зле от Афганистан". Той заплашва да изпрати федерални агенти в някои управлявани от демократи градове, за да се справи с нарастването на престъпността.

"Няма да оставим да пропаднат Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Детройт и Балтимор", заяви той и обвини хората на ръководни длъжности в тези градове, че не предприемат действия срещу престъпността.

Кметовете демократи на Портланд, Сиатъл, Чикаго, Атланта и Вашингтон изпратиха писмо на министъра на правосъдието, за да изразят възражения срещу едностранно разполагане на федерални сили в техните градове.