Оживената столица на Мексико някога беше смятана за сравнително безопасно място на фона на бушуващата в страната нарковойна, но потресаващ опит за убийство във военен стил на началника на полицията в града е доказателство, че поне една банда не се страхува да наруши мира, информира Ройтерс.

Снимка: БТА/AP

Изключително жестокият картел "Халиско ново поколение" бързо беше посочен като вероятния виновник от ранения ръководител на силите за сигурност в град Мексико Омар Гарсия Харфуч, който беше мишена на нападението. Гарсия Харфуч направи това в послание, което направи от своя телефон малко след стрелбата, навярно от болничното си легло, допълва БТА.

38-годишният ръководител на силите за сигурност, прострелян при атаката в рамото, ключицата и коляното, въпреки случилото се обеща да продължи да работи.

Снимка: БТА/AP

Въоръжените мъже от картел не успяха да убият Гарсия Харфуч при удара в петък призори в един от най-луксозните квартали на град Мексико, но двама от неговите телохранители и невинна минувачка, отивала на работа, бяха застреляни при кръстосания огън.

"Доскоро мнозина отричаха, че големите наркокартели действат в град Мексико, а това просто не е вярно", каза специалистът по сигурността Ерубиел Тирадо.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви във видеопослание в събота, че държавните разузнавателни служби са знаели за планирано подобно нападение срещу началника и са могли да го предупредят предварително, за да бъдат взети допълнителни предпазни мерки.

Снимка: БТА/AP

Нападението беше извършено на озеленения градски булевард "Пасео де ла реформа". Кадри от охранителни камери показаха как тежковъоръжени и предимно маскирани нападатели от картел слизат от пикап, след като препречват пътя, и засипват със стотици куршуми бронирания джип на Гарсия Харфуч.

 Много анализатори определиха удара като демонстрация на сила от картела "Халиско ново поколение" и доказателство, че наркобандите вероятно увеличават присъствието си в столицата на Мексико. Някои обаче изказаха противоположно мнение.

"За мен това приличаше по-скоро на напразната борба на удавник, отколкото на демонстрация на сила", каза експертът по картелите Томас Гевара.

Снимка: БТА/AP

Той отбеляза, че предварителните съобщения говорят за около три седмици планиране, извършено преди нападението, и посочи добре изпълнената контраофанзива на полицията веднага след това, при която бягащите въоръжени мъже от картела бързо бяха заловени.

"Поне в град Мексико полицията върши добра работа. И се надявам, че това може да помогне на други полицейски управления в други щати", каза още Гевара.

Картелът "Халиско ново поколение" е смятан за най-силната банда в Мексико наред с картела "Синалоа", ръководен по-рано от намиращия се в затвора наркобос Хоакин "Ел Чапо" Гусман.

Често се говори, че картелът успява да се внедри в зле платени и обучени местни полицейски управления в страната, за да защитава по-добре своите широкообхватни престъпни дейности.

За разлика от своя предшественик, Лопес Обрадор търси не толкова конфронтационен подход към борбата с престъпността, предпочитайки да атакува коренните според него причини като бедността и младежката безработица чрез социални разходи.

Изповядващият леви възгледи Лопес Обрадор повтори това послание в събота, като подчерта, че няма да "обявява война на никого", обещавайки също така да предотврати бъдещи нападения. "Няма да им позволим да ни уплашат", каза той.

През първата пълна година на Лопес Обрадор на поста обаче миналата година предумишлените убийства достигнаха нов рекорд, а нивото на убийствата е на път да го надмине тази година.

Ужасната престъпна вълна вероятно ще породи нов натиск върху президента да промени тактиката.

"Ще е необходимо да се включи армията", каза Тирадо, но призна, че това едва ли ще ограничи засилването на опитни играчи като картела "Халиско ново поколение" или нови смъртоносни престрелки.

"Вече сме гледали този филм", допълни Тирадо.