Израелското списание "Джерузалем рипорт" обяви днес, че се е разделило с карикатурист, който изобразил като прасета премиера Бенямин Нетаняху и израелски депутати, предаде Франс прес.

По повод приемането на спорния закон за националната държава депутатът Орен Хазан, член на партия "Ликуд", качи в интернет снимка, на която се вижда как си прави селфи с Нетаняху и други депутати.

В карикатура, публикувана от англоезичното списание, част от медийната група "Джерузалем пост", карикатуристът Ави Кац използва снимката, за да изобрази държавниците като прасета.

Тя е придружена от цитата от книгата "Фермата на животните" на Джордж Оруел: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите".

Карикатурата предизвика възмущение сред някои читатели в Израел, където прасетата се смятат за мръсни животни и яденето им е забранено от юдаизма.

Списанието съобщи в комюнике, че главният редактор е взел решение да не публикува повече карикатурите на Кац.

Приетият на 18 юли от Кнесета закон определя Израел като "национална държава на еврейския народ". Той предизвика обвинения в "расизъм" срещу арабското малцинство.