Словенското външно министерство потвърди днес, че е получило вербална нота от унгарското посолство заради заглавна страница на седмичника "Младина", на която е поместена карикатура на унгарския премиер Виктор Орбан, вдигнал ръка за нацистки поздрав, предаде агенция СТА.

Министерството е препоръчало на унгарското посолство да не се намесва в редакционната политика на словенските медии.

"Младина" публикува карикатурата на 22 март, а посолството на Унгария коментира, че заглавната страница е "политически безотговорна", и поиска от външното министерство да помогне за предотвратяването на подобни случаи в бъдеще.

На въпросната карикатура са показани лидерът на Словенската демократическа партия /СДП/ Янез Янша и съпартийците му Бранко Гримс и Милан Звер как се прегръщат с Орбан, който е вдигнал ръка за нацистки поздрав пред унгарското знаме със словенски герб.

"Младина" по-рано писа, че влиянието на Унгария върху Словения не е за пренебрегване и че най-голямата словенска парламентарна партия СДП е най-големият длъжник на Орбан, чийто режим, както твърди изданието, "контролира част от вътрешните работи на Словения".

Снимка: Mladina

Междувременно унгарският министър-председател Виктор Орбан започна днес кампанията на своята партия ФИДЕС- Унгарски граждански съюз, за изборите за Европейски парламент с представяне на план от седем точки срещу имиграцията, предаде Асошиейтед прес.

Орбан се обяви за контрол на миграцията от националните правителства, а не от бюрократите в Европейския съюз. Той повтори виждането си, че никоя държава не трябва да бъде принуждавана да приема имигранти.

Унгарският премиер призова ЕС да спре финансирането на граждански групи, които подкрепят кандидати за убежище, и каза, че "никой в Европа не трябва да страда от дискриминация", защото e християнин.

За пореден път Орбан критикува председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като каза, че той е "твърдо отговорен" за "британското тресавище с Брекзит" и "мигрантското нашествие". Гласуването за Европейски парламент в Унгария ще е на 26 май