Саджид Джавид, единият от кандидатите за следващ британски премиер, заяви днес в интервю, че ще предложи Обединеното кралство да покрие разходите за уреждането на проблема с режима след Брекзит по границата с Република Ирландия. Това, по думите му, ще даде възможност преговорите с ЕС да бъдат възобновени, предават Ройтерс и БТА.

"Ключът е Ирландия", каза Джавид пред телевизия Скай нюз.

"Ще предложа да платя за новия алтернативен режим по границата, сумата ще бъде в стотици милиони. Ще предложа да направя това, защото е правилно от икономическа и морална гледна точка", каза той.

Джавид е един от 11-те кандидати да поемат премиерския пост от Тереза Мей, която подаде оставка в миналия петък. 

Той каза още пред Скай нюз, че ще забави темпа, с който се намалява националния дълг на Великобритания, за да освободи средства, които да бъдат използвани за инвестиции в образованието.

Друг кандидат за премиерския пост, министърът на външните работи Джереми Хънт, междувременно заяви, също пред телевизия Скай нюз, че излизането на страната от Европейския съюз със сделка е единственият начин да бъдат избегнати нови избори, предаде Ройтерс.

Хънт загатна в интервюто за възможно предоговаряне на споразумението с ЕС, за да бъде избегнат Брекзит без сделка, съобщи Франс прес.