Канадката Паскал Ферие е жената, задържана на канадско-американската граница, на която е повдигнато обвинение, че е изпратила на президента на САЩ Доналд Тръмп писмо с рицин, съобщи телевизия Си Ти Ви, цитирана от ТАСС.

Източници от правоохранителните органи потвърдили за канадската медия, че 53-годишната Паскал Ферие е родена във Франция, но през 2016 г. е получила канадско гражданство, допълва БТА.
Канадката е била три месеца в затвор в Тексас за незаконно притежание на оръжие и подправяне на шофьорска книжка. След като била освободена през пролетта на миналата година, тя се върнала в Канада.

В понеделник канадската полиция, съвместно със служители на звената за работа с химически, биологични, радиоактивни и взривни материали, са обискирали апартамент на Ферие в град Сен Обер, провинция Квебек, където обаче не бил постоянният й адрес.

Снимка: cultmtl.com

В неделя беше съобщено, че в САЩ на границата с Канада е задържан човек, който вероятно е изпратил на Тръмп писмо, съдържащо отровното вещество рицин. Въпросният човек се опитвал да влезе в САЩ, въпреки че границата е затворена заради пандемията.

В събота американската телевизия Си Ен Ен съобщи, че по-рано миналата седмица служители на американските правоохранителни органи са прехванали адресирано до президента писмо, съдържащо рицин.

Предполага се, че задържаната жена е изпратила общо 6 писма - до Тръмп и до затвори в Южен Тексас.

Засега не са открити връзки на Ферие с политически или терористични групи, но разследването продължава.

От съдебни документи става ясно, че канадката призовала Тръмп в своето писмо със заплашителен тон да се откаже от участие в президентските избори в САЩ през ноември, предаде Асошиейтед прес.

Предвидено е Ферие да бъде изправена днес за първи път пред американски съд - във федерален съд в Бъфало, щата Ню Йорк. Ще й бъдат повдигнати обвинения в заплашване на американския президент.

В своето писмо канадката нарича Тръмп "противния тиран клоун" и го приканва: "откажи се и оттегли твоята кандидатура за тези избори."

Ферие определя рицина като "специален подарък" за американския президент и предупреждава, че "ако той не свърши работа, ще намеря по-добра рецепта за друга отрова или може да използвам моя пистолет, когато успея да дойда".

Рицинът е отрова от растителен произход. При попадане в организма може да предизвика гадене, повръщане и вътрешни кръвоизливи и да доведе до отказ на органи и смърт.

Срещу рицина няма противоотрова, отбелязва ТАСС.