Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес незабавната забрана на над 1500 модела щурмови оръжия от военен калибър в страната. Забраната бе оповестена по-малко от две седмици след най-жестоката масова стрелба в историята на страната, в която загинаха 22 души, предадоха световните агенции.

"Тези оръжия са замислени с една единствена цел: да се убие колкото се може по-голям брой хора възможно най-бързо. От тях няма никаква полза и мястото им не е в Канада", заяви Трюдо.

Правителството одобри постановление, забраняващо използването, продажбата, вноса и транспортирането на тези щурмови оръжия от военен тип.

Трюдо поясни, че собствениците на такива оръжия, които спазват законите, ще разполагат с период от две години, за да спазят разпоредбите на новата забрана.

Близо четирима от всеки петима канадци подкрепят забраната, показа неотдавнашно допитване.

Стрелец, дегизиран като полицаи и шофиращ кола, имитираща полицейска патрулна кола, стреля в продължение на 13 часа на 18 и 19 април в канадската провинция Нова Скотия и уби 22 души. Той подпали и къщи, преди да бъде ликвидиран от полицията. За масовото убийство мъжът използва няколко оръжия, от които най-малко едно описано от полицията като щурмово оръжие от тези, които от днес вече се забраняват в Канада.