Канадският премиер Джъстин Трюдо извърши промени в правителство. Една от най-съществените е назначаването на министър, който ще отговаря за влизащите в страната кандидати за убежище, чиито брой непрекъснато расте, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Само за изминалата 2017 г. през сухопътната граница със САЩ нелегално са влезли над 30 хиляди души и правителството е остро критикувано, че не гледа сериозно на въпроса.

Министър на граничната сигурност и борбата с организираната престъпност става депутатът Бил Блеър, който е и бивш шеф на полицията в Торонто - най-големия град в страната. Той ще отговаря за т.нар. "нерегламентирана миграция".

Канада и САЩ имат споразумение, според което кандидати за убежище, които пресичат границата през контролнопропускателните пунктове, биват връщани и им се казва да кандидатстват в първата страна, в която са пристигнали. Хиляди мигранти обаче пресичат границата нелегално, заобикаляйки КПП-ата. След като влязат по този начин в Канада, те имат право да искат бежански статут.

Канада от месеци неуспешно вече се опитва да убеди САЩ това споразумение да бъде променено, за да важи за цялата граница и да й позволи да връща хиляди нелегално влезли на нейна територия.

През месец май Ройтерс съобщи, че Канада отхвърля все повече заявления за бежански статут от хора, които нелегално са преминали границата й. Правителството на Джъстин Трудо се опитва да разубеди, блокира и отклони хиляди нови мигранти.

40% от преминалите границата през първите три месеца на годината обаче са получили такъв статут.

Първи приоритет на правителството остава сигурността и безопасността на канадските граждани и съхраняването на имиграционната ни система, заяви тогава говорител на министъра на имиграцията и бежанците Ахмед Хюсеин.