Камарата на представителите на САЩ възстанови снощи действието на забрана за полуавтоматичните оръжия, като вотът в долната камара на Конгреса бе непосредствен отговор на масовите убийства напоследък из страната с такива оръжия, предаде АП.

През 1994 г. Конгресът налага забрана за производството и продажбата на полуавтоматични оръжия за срок от 10 години. След изтичането на този срок в продължение на 18 години в страната не се събира достатъчна политическа подкрепа за надделяване над мощното оръжейно лоби и подновяването на забраната, припомни АП.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси, поставяйки за гласуване законопроекта, каза, че предишната забрана е спасила живота на хора. Почти всички републиканци в Камарата гласуваха против проекта, който бе одобрен с 217 срещу 213 гласа. Предполага се, че Сената гласовете ще бъдат 50 срещу 50.

През юни, след масовото убийство в училище в Ювалди, Тексас, Конгресът въведе някои ограничителни мерки за придобиването на огнестрелно оръжие от младежи, както и забрана за осъдени за домашно насилие срещу небрачен партньор. Новият закон предвижда федерално финансиране за отделните щати, вкл. за приемане на законови мерки за отнемане на оръжия от лица, които могат да наранят себе си или околните.