Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис определи бившия американски посланик в България Нанси Макълдауни за свой съветник по националната сигурност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на екипа по прехода във властта.

Харис също така избра Тина Флорной за началник на своята канцелария, а Рохини Косоглу - за съветник по вътрешната политика.

Макълдауни има 30-годишна кариера, в която е заемала различни дипломатически и външнополитически длъжности.

Тя бе посланик в София за около година в периода 2008-2009 година, след като преди това близо три години е била зам.-посланик на САЩ в Турция, а преди това зам.-посланик на САЩ в Баку, Азербайджан. Предишните назначения на Нанси Макълдауни включват още работа в мисиите на САЩ в Кайро, Египет и Бон, Германия. Тя е била член на американската делегация на провелите се в Женева, Швейцария, преговори със Съветския съюз за ограничаване на стратегическите въоръжения. През юли 2009-та Макълдауни прекрати предсрочно мандата си в София, защото бе назначена като първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент по време на президента Обама.

С избирането на Флорной в екипа от съветници на Харис се добавя още една чернокожа жена. Флорной е опитен стратег на демократите, а от 2013 г. е началник на канцеларията на бившия президент Бил Клинтън. Тя се присъединява към Ашли Етиен, която Харис избра за свой директор по комуникациите, и Симон Сандърс, определена за главна говорителка на новоизбрания вицепрезидент.

Косоглу беше главен съветник на Харис по време на предизборната кампания.

Харис, която има ямайски и индийски корени, е първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ.

"Назначените днес хора, заедно с останалата част от моя екип, ще работят, за да поставим под контрол този вирус, да отворим икономиката си по отговорен начин, да гарантираме, че това е от полза за всички американци, и да възстановим и дадем тласък на лидерството на нашата страна по света", каза в изявление Харис.