Калифорния стана вторият щат в САЩ, регистрирал един милион потвърдени случая на заразяване с коронавирус, след Тексас, който достигна това равнище по-рано през седмицата, предаде Асошиейтед прес. АП се позовава на данни на университета "Джонс Хопкинс".

Най-населеният американски щат стигна този праг приблизително 10 месеца след потвърждаването на първите случаи. Калифорния първа в страната наложи на щатско равнище карантина на своите близо 40 милиона жители през март.

След ръст през лятото, равнището на потвърдените случаи на Covid-19 в Калифорния през есента осезаемо спадна, но сега броят на заразените отново се увеличава, както и в голяма част от страната. Тази седмица в 11 окръга равнищата бяха толкова високи, че щатът върна част от рестрикциите.

Здравните власти в Масачузетс съобщиха, че потвърдените смъртни случаи вследствие на коронавируса в щата са надхвърлили 10 000 и предупредиха, че реалният брой на починалите може да е доста по-голям.

Масачузетс е щатът с най-много смъртни случаи в САЩ след Ню Йорк, Тексас, Калифорния, Ню Джърси и Флорида.

Пандемичният кошмар в Масачузетс започна в края на февруари, след като конференция в бостънски хотел, организирана от биотехнологичната компания Байъджен (Biogen), се превърна в огнище на заразата, плъзнала не само в щата, а и в страната.

По данни от вчера потвърдените случаи на коронавирус в Масачузетс са 174 953, като 661 от заразените са в болница.

Кметицата на третия по големина град в САЩ Чикаго призова неговите 2,7 милиона жители от понеделник да си стоят у дома и да излизат само по необходимост, като ходенето на работа и училище, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това става в момент, когато епидемията от Ковид-19 в САЩ започва да излиза от контрол.

Става въпрос за препоръка, написа в Туитър кметицата на града Лори Лайтфут. "Силно препоръчително е жителите да не посрещат никакви гости в дома си, да отменят традиционните празненства по случай Деня на благодарността и да избягват пътуванията", се казва в обръщение, разпространено от градските власти.

Частните събирания се ограничават до максимум 10 души и това изискване ще е задължително.

Щатът Илинойс, където се намира Чикаго, в сряда препоръча на жителите да си стоят у дома "възможно най-много през следващите три седмици", без обаче това да е задължително.

Толкова много хоспитализирани болни с Covid-19, колкото сега, в САЩ не е имало от избухването на пандемията. Поради липсата на предписания и нареждания от федералното правителство на Доналд Тръмп властите на местно равнище започват да въвеждат нови рестрикции.

От утре баровете и ресторантите в най-големия американски град Ню Йорк например ще затварят най-късно в 22 ч.