Здравните власти в Обединеното кралство идентифицираха 38 случая на новия вариант на коронавирус, като два от тях са в Уелс, а останалите са разпръснати из цяла Англия. Смята се, че в него има мутация, която намалява ефективността на ваксините, заяви британското правителство, съобщи BBC.

Медицинският директор на "Обществено здраве" проф. Ивон Дойл съобщи, че засега няма доказателства, които да сочат, че този набор от мутации причинява по-тежко заболяване или че се предава по-лесно от човек на човек.

Проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж е един от учените, който работи заедно с правителството, като го известява за нови възникващи вирусни ситуации. Той споделя, че този нов вариант има мутации, които вече са наблюдавани в някои от другите. Това донякъде е успокояващо, защото може да се предскаже какъв ще бъде техният вероятен ефект. Проф. Гупта и колегите му провеждат тестове в лаборатория и казват, че мутации като E484K представляват заплаха за ваксините, допълва "Скай".

Тази нова мутация се среща също във вариантите на Бразилия и Южна Африка. Тя може да помогне на вируса да избегне някои от защитните сили на организма.

Д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, заяви, че мутацията E484K и в южноафриканския вариант придава известна резистентност на някои ваксини, пише "Гардиън".

Учените вече работят върху нови ваксини, които са по-подходящи за новите варианти, в случай, че са необходими преди следващата зима.

Притеснително е, че вирусът се променя по начини, които могат да му позволят лесно да се разпространи и да не му действат ваксините, а те са начинът, по който трябва да се борим с Covid-19.

Проф. Андрю Хейуърд, експерт по епидемиология от Университетския колеж в Лондон, заяви, че засега той не се разпространява по-бързо от останалите щамове и все още е на много ниско ниво, но това не означава, че не трябва да се следи, защото не се знае в каква посока ще се развие.

Новият вариант вече е установен в Дания, Австралия и САЩ.