Месец преди Нова година в Брюксел започна работа новият състав на Европейската комисия (ЕК) - квазиправителството на ЕС начело с германката Урсула фон дер Лайен. Миналата седмица тя представи в програмна реч приоритетите на своя екип. Официално те са 10 на брой, но акцентът е върху 4: борбата с климатичните промени - в тази връзка ще бъде представен "нов зелен курс", развитието на цифровото общество и цифровата икономика, джендърното равноправие и укрепването на ролята на Европа в света, пише в редакционна статия руският вестник "Независимая газета", цитиран от БТА.

Докато предходната ЕК бе наречена политическа от нейния шеф Жан-Клод Юнкер, приемничката му заяви, че нейната комисия ще е геополитическа. От гледна точка на Урсула фон дер Лайен ЕС трябва да заеме собствено, далеч по-важно място в света.

Затова новата плеяда еврокомисари може би ще се опита да гради отношения с Русия не толкова предубедено. Още повече предвид новите хора на постове, ключови за Москва. Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност стана бившият испански външен министър Жозеп Борел, а еврокомисар по енергетиката, чийто ресор включва преговорите за транзит на газ с Русия и Украйна - естонката Кадри Симсон.

Но ЕК едва ли ще успее да се задълбочи в руската тематика. Борел отправи сигнал, че за Брюксел са къде по-интересни диалогът с държавите от Западните Балкани, засилването на подкрепата за страни, съседни на ЕС, най-вече за Украйна, взаимоотношенията с Африка и САЩ. По-рано той нарече Русия стар враг на Евросъюза. По време на изслушването в Европарламента Борел каза, че "най-добрият начин за действие срещу руския експанзионизъм или (. . .) руската заплаха е да се подпомага Украйна, да се повиши издръжливостта й и способността за реформи". Той обещава и по-щедро да финансира работната група за противодействие срещу дезинформация отвън, включително от територията на Русия. От своя страна Симсон смята, че газопроводът "Северен поток-2" не отговаря на енергийната политика на ЕС.

Всички предишни изказвания за Русия на самата Фон дер Лайен бяха съвсем дежурни. От една страна, тя приканваше да бъдат установени нормални отношения с Москва. От друга - обясняваше, че с Русия, стремяща се "да раздели" Европа, трябва да се разговаря от позиция на силата и да бъдат запазени антируските санкции.

"Отдавна вече виждаме враждебно отношение от страна на Русия - заяви тя пред италианския в. "Република". - Кремъл не прощава никаква слабост. Предвид това, че сме в силна позиция, трябва да запазим санкциите."

Колкото до санкционната политика на Евросъюза, с решение на Фон дер Лайен голяма част от досегашните функции на първия европейски дипломат се прехвърлят към генералния директор по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. Съответно за нея ще отговаря занапред Валдис Домбровскис, по съвместителство и зам.-председател на Европейската комисия. Рокадата цели по-специално да повиши ефективността на европейските санкции, включително чрез финансови инструменти.

В общи линии кадровата ротация не промени принципно разположението на ключовите фигури в ЕК, що се отнася до бъдещите отношения между Москва и Брюксел. Това оставя отворени възможностите за по-нататъшно разминаване, но и за сближаване между Русия и ЕС. Много неща ще зависят от вътрешните трансформации от двете страни на руско-европейското противопоставяне, започнало преди пет години.

Русия гледа прагматично на партньорството с ЕС, на който се пада почти половината от нейния стокообмен. Според Москва евентуално противоборство не би донесло изгоди на никоя от страните. Както заяви в петък руският зам.-външен министър Александър Грушко, "ние разглеждаме перспективата в отношенията си с ЕС от прагматичен аспект въз основа на схващането, че скъсването на контактите и взаимното въвеждане на санкции и бариери не водят до нищо добро. Към днешна дата ефектът от тях е обратен на очаквания".