Руското министерство на здравеопазването разпространи петото издание с препоръки за превенция и лечение на коронавирус. В него се посочват медикаментите, които се използват за лечение на заразените. Също така за пореден път се споменава, че най-очевидните симптоми на инфекция са висока температура и суха кашлица. В Русия в момента се разработва ваксина срещу коронавирус, но засега никой в ​​света няма, предава gazeta.ru.

Министерството на здравеопазването на Руската федерация актуализира препоръките относно превенцията и лечението на коронавирусната инфекция. В петото издание се говори за регистрираните в страната диагностични тестови системи, лекарства, които не могат да бъдат или не е препоръчително да се приемат при терапията за COVID-19. Препоръките също така посочват процедурата за оказване на спешна и първа помощ в болници и в домашни условия.

"COVID-19 се характеризира с наличието на клинични симптоми на остра респираторна вирусна инфекция: висока температура (над 90% от случаите); кашлица (суха или с малко количество храчка) в 80% от случаите; задух (55%); умора (44%); усещане за задух в гърдите (повече от 20%) ", казват от министерството.

В допълнение към тези признаци на заболяването могат да се появят и болки в гърлото, хрема, намалено обоняние и вкус, както и конюнктивит.

Руската здравна служба публикува и списък с лекарства за пациенти с коронавирус. В него са включени хлорохин, хидроксихлорохин, лопинавир плюс ритон, азитромицин (в комбинация с хидроксилорохин), интерферонови препарати. Понастоящем медикаментите умифеновир, ремдесивир и фавипиравир са във фаза на клиничните изпитвания.

Препоръчва се скрининг за коронавирусна инфекция на всички, които имат признаци на остра респираторна инфекция. Тези прегледи се предписват от лекаря.

Според министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров, 14 от 17 коронавирусни лекарства от нов тип, препоръчани от Министерството на здравеопазването, се произвеждат в Русия. По време на среща с руския президент Владимир Путин той отбеляза, че Министерството на промишлеността и търговията работи с китайски колеги по готови лекарствени форми в случай на необходимост от увеличаване на доставките.

Компанията ChemRar обяви, че може да започне производството на лекарството фавипиравир, което има репутация като ефективно лечение на коронавирус, през май тази година. "Ще продължим да увеличаваме производството, за да задоволим всяко потенциално търсене и да преминем към продажби на дребно на лекарството", заяви Андрей Иващенко, ръководител на борда на директорите на групата, пред РИА Новости.

В момента в Русия работят над три лекарства за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Специалистите вече са започнали клинично проучване на тези лекарства, съобщиха от пресслужбата на Федералната агенция по биомедицинска информация (FMBA) на 7 април. Говорим за мефлохин, хидроксихлорохин и калидавир.

Те ще се използват в съответствие с новите медицински условия за лечение на пациенти със COVID-19. Клиничните изследвания са в ход в държавния медицински център Бурназян. Пациентите, на които ще се прилагат, ще бъдат помолени за писмено съгласие.

Междувременно в Москва се опитват да лекуват коронавирус и чрез преливане на кръвна плазма, която е взета от онези, които вече са преболедували и са се възстановили. Това заяви зам.-кметът на Москва по социално развитие Анастасия Ракова.

"Процедурите са проведени в Института по спешна медицина "Н.В. Склифосовски", както и в градската болница номер 52, каза тя. - Донори бяха 11 души, които вече са преминали лечение от COVID-19 и са се възстановили. Трансфузиите вече са направени при седем пациенти."

Зам.-кметът отбеляза, че подобни изследвания са успешно проведени в Китай, Германия и САЩ.

Тя изрази надежда, че този метод ще помогне на лекарите по-ефективно да се справят с коронавируса.

На официалния уебсайт на кмета на Москва Сергей Собянин също вече бе публикувана информация, че московските власти ще отпуснат 5 милиарда рубли на федералните болници, които ще започнат лечение на пациенти с коронавирус за оборудване и помощ за специалисти.

Размерът на надбавките за специалистите от тези лечебни заведения ще бъде 70 хиляди рубли за лекари, 50 хиляди за медицински сестри и 30 хиляди за младши персонал.