Два начина за по-силен тласък на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в ЕС бяха лансирани в последните дни. От най-високо ниво в Чехия дойде предложение за "изцеждане" на флаконите с ваксини на "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтех" (BioNTech). В Белгия пък обмислят да разредят ваксинирането между двете дози.

Целта е една: мащабна ваксинация в първите три месеца на 2021 г.

Както писахме по-рано, чешкият премиер Андрей Бабиш е предложил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бързо да разреши да се правят по шест ваксинации с един флакон от ваксината на вместо регламентираните пет. Така, според премиера на Чехия, страните в ЕС ще могат да увеличат с 20% дозите от ваксината. Бабиш се позова на практиката на САЩ, където Федералната администрация по лекарствата и храните (FDA) определи като приемливо да се използва всяка пълна доза (шестата, или евентуално дори седмата) от всеки флакон.

На свой ред белгийските здравни власти съобщиха днес, че обмислят промяна в националния план за имунизация срещу COVID-19 - на базата на експертни мнения. Препоръчва се поставянето първоначално само по една доза от ваксината на "Пфайзер", вместо по две. Целта е така да бъдат имунизирани двойно повече хора на фона на недостига на необходимите количества от ваксината.

Експертите поясняват, че една доза създава защита за около шест месеца. Поставянето на втората доза може да се направи най-рано след 21 дни и не по-късно от няколко месеца след първата инжекция. Така удължаването на времето между двата приема на ваксината ще послужи за по-мащабна имунизация преди летните месеци.

"Разреждането" бил препоръчително и заради откриването на нови мутации на коронавируса.

И този подход е взаимстван отвъд Океана, като вече се прилага в канадската провинция Квебек.