Мъж във Вирджиния беше осъден на 65 години затвор за две изнасилвания на спасителки на басейн. Една от жертвите е била българска студентка на лятна бригада през 2016 г. Как точно полицията хваща 39-годишния Джеси Бйерк е като епизод на криминалния сериал CSI, предава bg-voice.com.

След 2 години на безрезултатно търсене, полицията използва нова технология на анализиране на ДНК, показваща родословното дърво на човек, и публична база данни с ДНК, до която достъп има всеки.

Останалото е добра криминална работа, ровене в боклука, събиране на употребявани сламки и данни от мобилния телефон на заподозрения.

През 2016 г. 24-годишната българка работела като спасителка на басейн в Александрия, Вирджиния (предградие на столицата Вашингтон). Бйерк отишъл при нея и й казал, че предишния ден си забравил джапанките. По-късно се върнал със същата молба - да проверят още веднъж за уж липсващите джапанки. Когато тя го отвела до стаята, където се съхраняват загубените вещи, мъжът извадил пистолет и я изнасилил.

Според полицейския доклад момичето започнало да крещи, а Бйерк й казал: - "Престани да крещиш или ще те застрелям в устата."

Той накарал българката да коленичи и след това завързал ръцете й зад гърба със свинска опашка. Запушил устата й със салфетка, за да не крещи, и си сложил сини латексови ръкавици. Изнасилвачът наредил на момичето да не го гледа и тя си затворила очите.

Той я съблякъл, започнал да я целува по гърдите, стиснал я за гърлото и ударил няколко пъти по главата, след което я изнасилил.

Българката разказа историята си пред съда чрез видео. Казва, че преди престъплението е била мечтателка.

"Сега не вярвам в нищо. Това беше последният ден от моя истински живот. Никога няма да забравя тези думи: "Ще те изнасиля, убия или и двете", разказа пред съда българката.

"Мислех, че най-лошото е да умра. Не е. Много по-лошо е да живея с това", споделя жертвата.

Тя е била студентка по медицина, дошла на лятна бригада в САЩ. След изнасилването се обадила на приятеля си. Полицията я намира полугола, а ръцете й били посинели от силното пристягане със свинската опашка.

При последвалия преглед лекарите успяват да вземат ДНК материал на изнасилвача.

Именно той ще се окаже ключов, но едва след двугодишно разследване, което удря на камък.

Българката описва нападателя си като слаб мъж, на възраст от 35 до 40 години и висок малко над 1,8 м.

"В следващите 2 години полицията взима ДНК проби от деветима други мъже", каза в съда прокурор Джесика Смит, включително и от мъж, който купил сини латексови ръкавици от Home Depot в деня на изнасилването.

Той бил посочен от майка си като вероятен извършител на престъплението.

"Този конкретен случай предизвика много страх в нашата общност", каза шефът на полицията в Александрия Майкъл Браун. - Ние никога не се отказахме, но бяхме в задънена улица."

До 2018 година, когато полицията се свързва с лабораторията Parabon NanoLab. Те вече са използвали тяхната технология, за да бъде открит и арестуван т.нар. Golden State Killer, който през август беше осъден за 13 убийства и 13 изнасилвания, извършени през 1975-1986 г.

Лаборантите от Parabon правят анализ на ДНК-то на изнасилвача, взето от тялото на българката, и анализират родословното му дърво. После го сравняват с данните в публичния уебсайт GEDMatch.com, за да открият роднини на извършителя.

Системата им дава едно име - Джеси Бйерк.

Резултатът се базира на ДНК от братовчеди на мъжа от двете страни на родата.

След това полицията взима разрешение от съда, за да получи данните от мобилния му телефон. Те показват, че в деня и часа на престъплението е бил в района на басейна.

Следват няколко дни на следене, в които взимат бирени бутилки, кутии от безалкохолно и обелка от ябълка от неговия боклук и две използвани от него сламки от ресторант.

От тях успяват да извлекат ДНК. Заключението - има вероятност 1 на 7,2 милиарда той да НЕ е извършителят на престъплението.

Следва арест. Той признава и за друго изнасилване - отново на спасителка през 2014 г. във Феър Факс, Вирджиния.

На мобилния телефон на Бйерк властите открили, че той е търсил статии как работи генеалогията и как се използва за разкриването на стари изнасилвания. Той е използвал различни технологии, за да изтрие от телефона си тези статии и данните за него от интернет.