За да се справи с четвъртата вълна на Ковид-19, най-вече заради Варианта Делта, Съветът на министрите на Франция прие в понеделник, 19 юли, проектозакон, който включва задължително ваксиниране на здравните работници и разширяване на обхвата на здравния паспорт.

Здравният паспорт доказва, че е преминат пълен цикъл на ваксинация, резултатът от тест за е COVID-19 e негативен или е придобит имунитет.

Той става задължителен от днес, 21 юли, на определен брой места, които приемат от 50 души нагоре, според декрет, който бе публикуван вчера в Официалния вестник на Френската република. Досега паспортът се прилагаше за събития с над 1000 участници.

Става дума основно за места и учреждения, в които са планирани културни, развлекателни, спортни и празнични мероприятия, както и професионални изложения и салони, според текста на указа.

Музеите и библиотеките също бяха добавени към списъка с тези обекти, определени предварително в първоначалното постановление.

Това са предимно религиозни храмове, конферентни зали, театри, киносалони, циркови шатри, игрални и танцови зали, търговски панаири или изложения с временен характер, както и закритите спортни зали.

Днес френските законодатели ще обсъдят дали изискването да бъде въведено и за кафенета, ресторанти и търговски центрове. Броят на заразените с коронавируса във Франция за денонощие скочи на 18 000 при по-малко от 7000 преди седмица.

Според здравния министър Оливие Веран причина за рязкото увеличение е вариантът "Делта".