Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос подаде оставка днес в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за нейното име, помрачавайки бъдещето на коалиционното правителство месеци преди общите избори, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

Панос Каменос, чиято партия Независими гърци крепи правителството на премиера Алексис Ципрас, отдавна се противопоставя на споразумението със съседна Македония, подписано от двете правителства миналата година.

"Въпросът за името на Македония не ми позволява да не жертвам поста си на министър", заяви Каменос, след като се срещна с премиера Ципрас сутринта.

На срещата с Ципрас е била обсъдена съдбата на кабинета след одобряването от парламента на Македония на промените в конституцията, предвиждащи промяна на името на страната в Северна Македония.

Каменос посочи, че ще извади от правителството и шестима други министри от неговата партия. Той каза, че ще съобщи подробности на пресконференция, която ще даде в скоро време в един от централните атински хотели.