Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция.

Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември, съобщи правителствената пресслужба.

Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с "въздържал се".

"На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани. Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници", пише в мотивите на решението.

Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че иска дебат по темата и призова премиера Бойко Борисов "да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес". По думите ѝ това е документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като "добро и неизбежно явление".

Няколко дни след това лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че позицията на правителството е да не се подписва пактът.

Според външния министър Екатерина Захариева БСП се опитвала да отклонява вниманието от собствените си проблеми и да всява неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията.

Няколко страни от ЕС вече се оттеглиха от пакта. Сред тях са Словакия, Австралия, Австрия, България, Естония, Израел, Полша, Съединените щати, Унгария, Хърватия, Чехия и Швейцария