Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са свършени. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното заседание на Министерския съвет, коментирайки отношенията на България с Република Северна Македония.

Министър-председателят потвърди, че правителството на югозападната ни съседка ще проведе общо заседание с българското правителство в София на 25 януари и обясни какво се очаква-

"Имаме възможността да направим нещо, което последните 30 години не е правено", посочи Петков. "Няма да губим и минута време, за да можем тези отношение да ги превърнем в реални резултати", допълни още премиерът.

Като важна тема на съвместно заседание Петков отбеляза отново набеляза транспортната свързаност между двете държави.

"Трябва да видим как наистина в най-къси срокове да имаме влакова линия между София и Скопие. Как наистина да имаме полет София-Скопие за половин час, как да имаме културен календар. Реален план с реални постижения, които трябва да достигнем в следващите шест месеца са срещите, които очаквам да бъдат ежеседмични на базата на различните работни групи".

В момента всеки един от министрите дават конкретни предложения, стана ясно още от думите на Кирил Петков

На 18 януари премиерът беше на официална визита в Скопие, с което започна нов кръг от преговори чрез създаване на пет съвместни работни групи - по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Те ще бъдат структурирани на 25 януари на общото правителствено заседание на двете страни в София. Срещите им ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група. Очаква се полетите София-Скопие да бъдат възстановени след 60 дни. Следваща стъпка е финализирането на договорът за гранично сътрудничество за периода от 2022-ра до 2029 г. и отваряне на граничния пункт "Клепало".