Вотът на недоверие срещу десноцентристкото правителство на премиера Флорин Къцу, внесен от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), беше приет днес от парламента на Румъния, съобщава Аджерпрес.

Вотът мина с 281 гласа "за", допълва БТА.

Парламентаристите от Национално-либералната партия (НЛП), Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и от националните малцинства не гласуваха. За да бъде приет вотът на недоверие, бяха необходими най-малко 234 гласа "за".

Премиерът Къцу заяви преди края на гласуването, че независимо от резултата от вота, НЛП няма да се предаде и няма да остави страната "в ръцете на тези алчни хора, които искат да разрушат стабилността в Румъния".

Председателят на румънската опозиционна Социалдемократическа партия Марчел Чолаку заяви по време на обсъждането на внесения от неговата партия вот на недоверие, че правителството на Флорин Къцу е лъгало, крало, разрушило Румъния и ще се отиде вкъщи, предаде Аджерпрес.

"Играехте голф с живота на румънците. Под патронажа на Йоханис и на НЛП румънците умират овъглени в болниците. След седем години мандат държавният глава Клаус Йоханис ни казва спокойно, че държавата се е провалила (...) Вашето управление се провали! Вие сте отговорни за държавата. Тие трябваше да се грижите за румънците. Вие се провалихте!", подчерта още Чолаку.

По думите му премиерът Къцу цяло лято се е борил с досегашния лидер на НЛП Лудовик Орбан "за постове", вместо да подготви мерки срещу пандемията от COVID-19.

Чолаку заяви още, че СДП се придържа към варианта за предсрочни избори и е изключено да подкрепи правителство на малцинството на Национално-либералната партия (НЛП), съобщава телевизия Диджи24.

"Конституционно всичко зависи от президента Клаус Йоханис, надяваме се, че е разбрал, че това беше едно катастрофално правителство. Топката е у президента. Чакаме покана от него и ще решим дали да отидем или не", заяви Чолаку.

Той добави, че "в момента СДП има едно единствено решение и то е да отидем на предсрочни избори". По думите му "предсрочните избори представляват един демократичен акт".

Чолаку посочи, че "ако се създаде политическо мнозинство в парламента на Румъния заедно с президента можем да определим правителство от специалисти, докато се състоят предсрочни избори".

Лидерът на ССР-ПЛЮС Дачиан Чолош заяви, че очаква "уравновесена реакция" от страна на НЛП и призова отстранения премиер Флорин Къцу да прояви повече сдържаност, след като по-рано отправи остри упреци към ССР - партията, която до неотдавна беше коалиционен партньор на либералите.