Президентът изразява своята лична благодарност към канадския премиер за подкрепата към коалицията срещу Сирия.

Това е първото официално посещение на Трюдо във френската столица. Франция ще подкрепя Канада в перспективата на срещата на върха на Г-7 на 8 и 9 юни в Квебек, заяви Макрон, цитиран и от БТА. Той малко преди това ще посети Отава и Квебек. "Споделяме амбициозна визия на френско-канадските отношения", заяви Трюдо.

Двамата лидери похвалиха положителното според тях въздействие на споразумението СЕТА. Спорното споразумение, което френските земеделци обвиняват в дъмпинг, влезе временно в сила на 21 септември м.г., тъй като още не е одобрено от 43-те национални (а в случая на Белгия и регионални) събрания на ЕС.

"СЕТА е нов стандарт за всички търговски споразумения, които ще се сключват в бъдеще", заяви Трюдо.

"Всяко споразумение може да бъде подобрено и ще бъде подобрено с течение на годините. Ако Европа не подпише търговско споразумение с Канада, с коя страна би искала Европа да подпише споразумение? Споделяме едни и същи приоритети, едни и същи грижи" подчерта той. Макрон пък определи СЕТА като "договор, който отговаря на ценностите ни", който съвместява икономиката с екологичните, социални и санитарни въпроси.

"Виждаме вече създаване на нови работни места, виждаме възможности за вашите земеделци да продават повече сирене в Канада", увери Трюдо, според когото СЕТА е "модерно и прогресистко" споразумение.

Малко след като присъстваха на подписването на съвместна културна декларация за културното разнообразие и прозрачността в дигиталното пространство, Макрон и Трюдо изразиха единна позиция и за борбата срещу глобалното затопляне.

Макрон похвали усилията на Канада в тази област и се ангажира с укрепване на сътрудничеството и координиран отговор не само за защита на Парижкото споразумение за климата, но и за поемане на нови инициативи.

В Парижкото споразумение от 2015 г. над 190 страни се ангажираха да ограничат покачването на световната температура между 2 и 3 градуса о Целзий спрямо доиндустриалната епоха.

"Договорихме се да си сътрудничим по-интензивно в борбата с климатичните промени", заяви Трюдо, който е остро критикуван от еколозите в страната си за подкрепата си за разширяването на нефтопровод между провинция Албърта и западното пристанище Ванкувър. След Париж Джъстин Трюдо ще посети Лондон от 17 до 20 април.