Епицентърът на земетресението, последвано от вторични трусове, бе на 24,4 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Първият трус станал в 14.46 часа местно време (05.46 по Гринуич).

Огромни райони на град Сендай в префектура Мияги са разрушени и залети от десетметрово цунами, последвано от втора вълна. Водната стихия помита всичко по пътя си. Напълно е залято международното летище. Разрушено е пристанището. Водата е погълнала цял жилищен квартал.
Оператор на телевизия Ен Ейч Кей заснел от хеликоптер как гигантската вълна разрушавала постройки, отнасяла лодки и корабчета. В един момент вълната, влачеща части от стени и покриви на къщи, връхлетяла и разрушила голям участък от магистралата заедно са автомобили. В разположения наблизо град Санрику водата достигнала до третите етажи.

Десетметрова вълна цунами удари град Камаиши в префектура Ивате на главния японски остров Хоншу. Съобщава се за многобройни разрушения, десетки автомобили са отнесени в океана.
Вълна цунами с височина над 7 метра причини големи разрушения и в крайбрежните райони на префектура Фукушима.
Преди това беше обявено предупреждение за шестметрова вълна цунами, която се е насочила към бреговете на префектура Мияги в североизточната част на остров Хоншу.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, разположен в Хаваи, обяви тревога за цунами по цялото крайбрежие на Тихия океан, включително Австралия и Южна Америка, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. В много райони властите започнаха да евакуират населението.

Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците. Телевизия Ен Ейч Кей съобщи за пожари в няколко сгради.
Въздушният, железопътен и шосеен транспорт е прекъснат в голяма част от Япония. Телефонните връзки са прекъснати. Четири милиона домакинства в столицата и околностите са без ток.
В Токио и околностите му горят 14 големи промишлени обекти, сред които нефтохранилището на компания Космо ойл. Автоматичично са се изключили АЕЦ в префектурите Мияги и Фокушима. Няма изтичане на радиация.

В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им. Има много ранени.
Най-малко двайсет души са пострадали и в Осаки, префектура Мияги, повечето от паднали предмети. Осем души са обявени за изчезнали в префектура Фукушима след предизвикано от труса свлачище.

Четири вторични труса със сила до 7,1 последваха първото земетресение, най-мощното от 140 години насам. Командването на японските ВМС заповяда на базираните в Йокосука военни кораби да се отправят към бреговете на префектура Мияги, за да окажат помощ на населението.

По информация на българското посолство в Токио към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Външно министерство. В страната живеят постоянно около 600 българи. Министерството поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка, поради нарушените комуникации в Япония.

Първоначално бе съобщено, че земетресението било с магнитуд 7,9. По-късно геоложкият институт на САЩ уточни силата на труса на 8,8, след това на 8,9, съобщи Ройтерс.

Курсът на йената спрямо долара падна от 82,75 на 83,30 йени за долар само минути след земетресението.