Той подчерта при това колко важна е за страната му свободната търговия.

"Трябва в скоро време да сключим споразумение за икономическо партньорство между Япония и Германия", заяви Абе в Хановер при откриването на Международния панаир за информационни и телекомуникационни технологии "ЦеБИТ 2017.

"Япония, която пълноценно се е възползвала от ползите на свободната търговия и инвестициите, иска заедно с Германия да защитава запазването на отворените системи" , каза Шиндзо Абе, който започна обиколка в Европа.

В Хановер германският канцлер Ангела Меркел приветства изказването на Абе, съобщи Ройтерс.

Тя каза, че, че Германия би искала да бъде "движещата сила" за постигането на споразумение ЕС - Япония.

Меркел заяви освен това, че страната й се обявява твърдо за свободна търговия и отворени пазари, в момент когато САЩ възприемат все по-протекционистка политика.

ЕС се обръща на Изток


След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ европейските лидери побързаха да се представят като новите лидери на свободната търговия в света и обещаха да запълнят вакуума, създаден от увеличаващия се протекционизъм на САЩ, пише "Политико", цитиран от "Фокус".

Сделките с Азия не са новост за Европейският съюз, който има големи споразумения с Южна Корея, Сингапур и Виетнам. Високопоставени служители в Брюксел изразяват оптимизъм относно сключването на договор с Токио, което ще бъде тяхната най-голяма търговска сделка.

Все повече се увеличава подкрепа за подобен договор от страна на германските автомобилни производители, които са сред най-влиятелните групи в европейската индустрия.

„Европа ще продължи да се бори за отворената, основана на правила търговия, не на последно място заради признаците на зараждащ се протекционизъм другаде“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Търговията заема централно място в нашия икономически успех“, подчерта Туск.