Това заяви в Токио японският външен министър Фумио Кишида, цитиран от ТАСС и БТА. Той говори на пресконференция след среща на министрите на отбраната и на външните работи от двете страни.

Сходни позиции за Пхенян

Опасните експерименти на Северна Корея са били в дневния ред.

"Днес - информира Кишида - проведохме задълбочени обсъждания, включително по въпроса за ядрено-ракетната програма на Северна Корея и стигнахме до единното мнение, че ще настояваме тя да се въздържа от нови провокационни действия и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН".

"Ние сме единодушни с нашите японски партньори, че Северна Корея трябва неотклонно да изпълнява всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН", потвърди и руският дипломат № 1 Сергей Лавров.

Той обаче подчерта, че разполагането на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион води до сериозни рискове.

В Токио страните са обсъдили също ситуацията в Сирия и Украйна.

Русия предложи на Япония да се включи в оказването на медицинска помощ на населението на Сирия, заяви на пресконференцията руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Освен това руските министри са предложили на японската страна "да участва в голяма програма за разминиране на паметници на културата, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО".

Целта е мирен договор

"Отчитайки решимостта, проявена от лидерите на нашите две страни в края на миналата година, потвърдихме, че ще продължим интензивен преговорен процес по въпроса за сключване на мирен договор", заяви Кишида.

През декември м.г. руският президент Владимир Путин посети Япония и разговаря с Абе. Страните разгледаха въпроса за сключване на мирен договор, обсъдено беше и стратегическото сътрудничество.

След срещата в префектура Ямагучи лидерите на двете страни подчертаха важността на подновяването на замразените през предишните години контакти, включително военни и във формата "двама плюс двама" с участието на министрите на външните работи и отбраната, отбелязва ТАСС.

Японски протест

Укрепването на отбранителните връзки между Русия и Япония не трябва да изостава от динамиката на политическите контакти, заяви по-рано днес в Токио руският министър на отбраната Сергей Шойгу на двустранна среща с японския си колега Томоми Инада.

Японският министър на отбраната заяви от своя страна, че смята за значително събитие руско-японските консултации на равнище министри на отбраната и на външните работи.

 Същевременно Инада заяви: "Бих желала откровено да обсъдим въпроси, свързани с политиката в областта на отбраната и обстановката в региона."

В дипломатическия език "откровено" означава с големи разногласия и действително Томоми Инада изрази протест против разполагането на руска дивизия на спорните южни Курилски острови, както и на ракети клас "земя-кораб".

На южните Курилски острови Итуруп и Кунашир миналата година бяха разположени брегови ракетни комплекси "Бастион" и "Бал".

През 2015 г. там бяха поставени на бойно дежурство зенитни ракетни комплекси "Тор-М2У". Сега Русия проучва възможността за създаване на база на Тихоокеанския флот на Голямата Курилска верига.