В речта си по повод 66-та годишнина от първата в света атомна бомбардировка премиерът заяви, че кризата във Фукушима показва, че Япония трябва да се обърне към други енергийни източници.

"Мащабният и дълготраен ядрен инцидент причини изтичане на радиация, нанесе сериозни щети не само в Япония, но и в света", посочи Кан в речта си на мемориалното гробище в Парка на мира в Хирошима. "Ще намаля зависимостта на Япония от ядрена енергия с цел създаването на общество, което няма да разчита на производството на ядрена енергия", допълни той, предаде БГНЕС.

Земетресението и цунамито на 11 март станаха причина за продължаващата ядрена авария в АЕЦ Фукушима, при която изтече радиация във въздуха, почвата и морето, а десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуй също призова правителството да преразгледа енергийните източници след инцидента във Фукушима, най-тежкият ядрен инцидент в света след аварията в Чернобил преди 25 години.

"Продължаващият ужас от изтичане на радиация накара много хора да живеят в страх и намали доверието им в ядрената енергия. Японското правителство трябва бързо да преразгледа ядрената си политика, за да си възвърне разбирането и доверието на хората", заяви той.

Представител на властите в Хирошима съобщи, че около 50 000 души са присъствали на церемонията по повод годишнината от атомната бомбардировка през 1945 г., при която загинаха 140 000 души.

Над 70 000 души загубиха живота си след втората атомна бомба хвърлена от американски самолет при атака срещу пристанищния град Нагасаки три дни по-късно. На днешната церемония присъстваха представители на над 60 страни, сред които и САЩ. "Никога не трябва да забравяме гибелната мощ на ядреното оръжие, с което беше атакувана Хирошима преди 66 години. Не трябва да позволяваме това да се случи отново", посочи Кан, който планира да присъства и на церемонията по повод годишнината от атомната бомбардировка на Нагасаки във вторник. Той обеща да увеличи дела на алтернативните енергийни източници до 20% от общите енергийни източници на страната до 2020 г. В момента те са около 9%, като повечето от тях са свързани с водноелектрическите централи.