Реакторът е построен през 1994 г. и е с мощност 890 мегавата. Той набира скорост постепенно и се очаква да бъде включен към електрическата мрежа на 15 август. Горивните пръти бяха върнати в енергийния блок в края на юни, след което беше извършена пълна проверка на системите.

Планираше се реакторът да поднови работа на 26 юли, но това бе отложено поради откриване на дефект в една помпа на охладителната система.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" след катастрофалното бедствие през март 2011 година атомните централи осигуряваха около 30 на сто от енергийния баланс на Япония.

Наложи се временно отказване от атомната енергетика и основното натоварване падна върху ТЕЦ-овете, но правителството иска постепенно да възобнови работата на ядрените централи, отбелязва ТАСС. Значителна част от японските граждани обаче са против подобно решение.

Миналата година бяха върнати в експлоатация два енергоблока на АЕЦ "Сендай". Работата на два реактора от АЕЦ "Такахама" обаче беше спряна по решение на съда, след като вече бяха върнати в експлоатация.