През нощта спасителите са извадили живи от руините 35-годишна жена и новородената й дъщеричка. Спасяването им беше показано на живо от телевизионните канали. Спасителите са чули виковете им и след няколкочасови усилия са ги спасили при температура от около минус 4 градуса по Целзий, предават турските държавни медии. Съпругът на жената е сред загиналите от земетресението, съобщава БТА.

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените, съобщи Ройтерс, като се позовава на данни на турската служба за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

Земетресението с магнитуд от 6,8 по Рихтер в петък вечер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4, които все още продължават.

Досега от развалините са спасени 45 души. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че спасителната операция е в голяма степен завършила, въпреки че спасителните екипи са локализирали шестима души, все още блокирани под останките на сградите.

"Изминаха около 36 часа от земетресението, но все още сме в рамките на часовете, в които можем да се надяваме", каза той на пресконференция тази сутрин в най-силно засегнатия окръг Елязъг.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум каза, че земетресението е повредило сгради в няколко окръга и 12 постройки трябва да бъдат разрушени незабавно. Той каза, че правителството ще започне възстановяване на щетите, като 1,5 милиона сгради имат нужда от "незабавен ремонт".

Спасителната акция в най-тежко пострадалите райони продължава

Снимка: БТА/АР

Сойлу каза, че засегнатите от бедствието ще започнат да получават финансова помощ в понеделник, а службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации призова обитателите да не се връщат в повредени постройки поради риска от срутване.

Вчера при посещението си в засегнатите окръзи Елязъг и Малатия президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че за гражданите, изгубили домовете си, ще бъдат бързо построени къщи със стоманена конструкция.

 

Спасители още търсят оцелели

Снимка: БТА/АР