Спасителни екипи извадиха телата на още четири жертви от потъналото в река Дунав туристическо корабче "Русалка", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Това стана след като днес плавателният съд бе изваден с помощта на кран на повърхността, което позволи на водолази да влязат в него.

Корабчето потъна на 29 май, след като беше ударено от по-голям кораб под мост в унгарската столица Будапеща в силно дъждовно време. На корабчето е имало 33 южнокорейски туристи и двама унгарци екипаж. До момента е потвърдена смъртта на 19 туристи и един член на екипажа (капитана), без да се броят намерените тази сутрин четири тела.

Четирима души продължават да са в неизвестност. Останалите седем души са били спасени.

Вдигането на корабчето беше трудна и бавна операция, защото плавателният съд е стар, на около 70 години, и е трудно да се прецени какви щети са били нанесени на конструкцията му при удара. Към 05,15 часа по Гринуич над водата вече беше капитанската кабина, предаде Ройтерс. Възможно е в кораба да бъдат намерени още тела.

Вижте снимки от операцията >>

По-късно корабчето беше извадено на повърхността с помпи, които отстраняваха водата от корпуса, за да го стабилизират.

Един от гмуркачите, Золтан Пап, каза, че прикрепянето на ремъци към корпуса на кораба е било трудно, защото видимостта в калната, бързо течаща река е била по-ниска от 10 см.

"Беше като да си попаднал в снеговалеж или мъгла", каза той пред агенция Ройтерс, цитирана от Би Би Си.

Спасителен екип отдава почит пред едно от извадените тела

Снимка: AP/БТА

Извадените днес четири тела все още не са официално идентифицирани, но се смята, че те са на капитана на корабчето и на трима южнокорейци, включително шестгодишно момиче - единственото дете, което загина при инцидента.