Министрите на външните работи и на отбраната Гидо Вестервеле и Томас де Мезиер са съгласни Германия да вземе участие в подобна операция, ако има молба от страна ООН и на ЕС, съобщава вестник „Зюддойче цайтунг”, цитиран от "Фокус".

Източници от правителствените кръгове са заявили пред изданието, че въпросът за участието на германски военнослужещи в хуманитарна операция в Либия е бил обсъден по време на последното заседание на кабинета в Берлин.
„Ако ЕС поиска да участваме в хуманитарна операция, разбира се, че ще се отзовем”, каза Вестервеле.

Все още не е отправено официално искане, а и не е сигурно кога ще бъде поискано Германия да се включи в подобна хуманитарна мисия, отбелязва вестникът.

Шведски бойни самолети участваха вчера в натовските операции в Либия, което е първата бойна мисия на военновъздушните сили на Швеция от десетки години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Шведски военен говорител заяви, че изтребители "Грипен" са изпълнили мисия с продължителност от около 40 минути и са се върнали невредими в базата на остров Сицилия.

За последен път шведски самолети са участвали в бойна мисия в началото на 60-те години в Конго под командването на ООН.

Швеция, която не е водила войни от 200 години, предостави 8 изтребителя JAS 39 "Грипен", за да помогнат за наблюдението на забранената за полети зона над Либия. На екипажите е забранено да извършват нападения освен при самозащита - условие, съгласувано с НАТО, посочва Ройтерс.


ООН отбеляза вчера 17-ата годишнина от клането в Руанда и заяви, че сегашната международна намеса в Либия има за цел да се избегне нов геноцид, предаде ДПА. Смята се, че 800 хиляди руандийци - главно от племето тутси, са избити през пролетта на 1994 г. от управляващите в Кигали представители на племето хуту. Кланетата започват, след като на 6 април 1994 г. президентът на Руанда Хабяримана, който е хуту, загива при самолетна катастрофа.