Изграждането на Източносредиземноморския газопровод от Източното Средиземноморие през Гърция към Италия беше сред основните теми на петата тристранна среща на върха Гърция - Кипър - Израел, която се проведе днес в израелския град Беер Шева, съобщават гръцки и кипърски медии.

В срещата участваха премиерите на Гърция и Израел Алексис Ципрас и Бенямин Нетаняху и президентът на Кипър Никос Анастасиадис. В работата на срещата взе участие и посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман.

Участниците изразиха на пресконференция след срещата решимостта си за укрепване и продължаване на тристранното сътрудничество, съобщава "Катимерини", цитирано от БТА.

Израелският премиер Нетаняху заяви, че "в един нестабилен регион ние споделяме ценностите на демокрацията и мира и всички сме заплашени от силите на тероризма". Той очерта околната среда, здравеопазването, туризма, спасителните операции като някои от областите на сътрудничество между трите страни. По отношение на присъствието на американския посланик на срещата, Нетаняху заяви, че то "отразява подкрепата на САЩ за нашите действия и нашите ценности".

За Източносредиземноморския газопровод израелският премиер каза, че страните са потвърдили договореността си и ще подпишат официално споразумение за изграждането му догодина в Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас уточни, че официалното подписване на споразумението ще бъде на следващата тристранна среща на върха през февруари 2019 г. на остров Крит, близо до древния град Кносос. Той подчерта, че тримата лидери искат енергията да бъде мост за сътрудничество, а не повод за сблъсъци. По отношение на турските действия в Източното Средиземноморие и в Егейско море Ципрас изтъкна нуждата от уважение към правилата на международното право. Като резултат от срещата гръцкият премиер спомена богатия опит, който е получило гръцкото правителство в областта на киберсигурността, тайните служби и отбраната.

Ципрас и Нетаняху са обсъдили създаването на технологичен парк от нов тип в Солун, който ще отвори нови възможности за сътрудничество на израелски нововъзникнали фирми с гръцки фирми, както и с фирми от други балкански страни. Гръцкият премиер заяви, че това е "една инвестиция в бъдещето" и добави, че правителството иска да види Солун като "столица на Балканите".

Ципрас изрази безпокойство от развитията в Сирия след решението на САЩ да се оттеглят от страната и от бъдещата роля на Турция и на Иран и съобщи, че на тристранната среща са се договорили за укрепване на сътрудничеството в сигурността и обмяната на информация.

Кипърският президент Анастасиадис съобщи, че трите страни са подписали обща декларация с акцент върху въпросите на киберсигурността и съответни меморандуми за разбирателство, които отразяват особеното значение, което отдават на ефективната борба със засилващите се асиметрични заплахи за сигурността и стабилността на региона.

Анастасиадис определи Източносредиземноморския газопровод като едно от най-съществените постижения на тристранното сътрудничество. Той каза още, че трите страни са потвърдили ангажимента си за придвижване на проекта за свързване на Израел, Кипър и Гърция и с подводен електропровод. Кипърският президент също така съобщи, че трите страни наскоро са решили да създадат постоянен секретариат за координация със седалище в Никозия, за който имат амбицията да прерасне в регионална междудържавна организация за сътрудничество по модела на ОССЕ. Той подчерта, че сътрудничеството между страните от региона не е насочено срещу никого и че призовават всяка страна, която споделя мечтата за мир и стабилност и уважава принципите на ООН, да се включи в тези механизми.

От своя страна американският посланик в Израел Дейвид Фридман изрази подкрепата на САЩ и на президента Доналд Тръмп за изграждането на Източносредиземноморския газопровод и за сътрудничеството между Гърция, Кипър и Израел, което по думите му е "опора на стабилността в региона и се основава на общите интереси и общите ценности, които споделя и Америка".