Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, 30 години след падането на Берлинската стена, че когато е била гражданка на комунистическа Източна Германия, е мечтаела да посети Скалистите планини в САЩ и да слуша Брус Спрингстийн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ако Берлинската стена не беше паднала преди 30 години и Източна Германия празнуваше 70-ата си годишнина, "Вие каква щяхте да станете?", отправи въпрос към Меркел германското издание "Шпигел". "Със сигурност нямаше да се срещнем" с вас, отговори тя.

Германският канцлер е израснала в източната провинция Бранденбург, която бе част от Германската демократична република.

"В крайна сметка щях да реализирам мечтата си: в ГДР жените се пенсионираха на 60-годишна възраст", каза Меркел, която сега е на 65 години.

"Така че щях да си взема паспорта преди пет години и да отпътувам за Америка. В ГДР пенсионерите разполагаха със свободата да пътуват - на тези, които вече не са полезни като социалистически работници, им се позволяваше да излизат" от страната, обясни тя.

"Да видя Скалистите планини, да обикалям с автомобил и да слушам Брус Спрингстийн - това ми беше мечтата", довери Меркел, споделяйки, че винаги е била привличана от размерите, разнообразието и културата на Съединените щати.

Американската звезда Брус Спрингстийн бе любимец на източногерманската младеж и през 1988 г. стана един от малкото западни певци, изнесли концерт в Източен Берлин, отбелязва Франс прес.

Благодарност към Горбачов

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на бившия съветски лидер Михаил Горбачов за ролята му за създаването на условия за обединението на Германия, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Германия изрази огорчение от състоянието на отношенията между Европа и Русия в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

В писмо, адресирано до Горбачов и разпространено днес от президентската канцеларията, Щайнмайер пише, че мирното обединение на Германия и завършекът на разделението на Европа нямаше да са възможни без смелите и хуманни решения взети тогава от съветския лидер.

Германският президент призна, че не всички надежди от преди три десетилетия са се оправдали. Той написа, че това, което най-много го натъжава, е състоянието на германско-руските и европейско-руските отношения и допълни, че е важно да не се оставяме в плен на отчуждението, появило се през последните години.