За "скандал в парламента на Румъния" и "изслушване, превърнало се в цирк" пише днес румънският вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Вчера премиерът Виорика Дънчила бе изслушана в парламента във връзка с извънредно правителствено постановление номер 14, придобило известност като "данък върху алчността". Дънчила представи основните предимства на постановлението и отговори на критиките на народните представители.

Постановлението предвижда въвеждане на допълнителни данъци за банките, енергийните и телекомуникационните компании, определяне на таван на цените на природния газ до 2022 г. и др.

Румънският премиер заяви пред парламента, че Румъния не е измислила тези данъци, а подобни са били въведени в много страни от ЕС. По думите й чрез правителствено постановление 14 се цели милиарди евро да влязат в държавния бюджет, за да бъдат строени училища, болници, магистрали.

"Евениментул зилей" цитира подробно изявленията на премиера Дънчила, като в един момент тя казва: "Вместо да говоря свободно и да говоря глупости, по-добре да имам едно листче и да казвам правилно нещата". Вестникът посочва, че това изказване на Дънчила е предизвикало бурни ръкопляскания.

В. "Адевърул" съобщава, че основната опозиционна сила - Национално-либералната партия, е публикувала снощи във Фейсбук видео-колаж с многобройни граматически грешки, направени от Виорика Дънчила по време на правителствени заседания, въпреки че речите й са били написани. "Признава най-накрая, че говори глупости, ако говори свободно, но реалността показва, че дори когато чете от лист, пак говори глупости", са написали либералите.

 Икономическият сайт Економика информира за становище на Съвета по конкуренция преди приемането на правителствено постановление 114. Становището е било изпратено до министъра на финансите Еуджен Теодорович. Съветът по конкуренция предупреждава за рисковете от предвижданията в постановлението от гледна точка на нарушаване на правилата за конкуренция. От Съвета са предупредили, че ЕС ще има всички основания да започне процедура за нарушение срещу Румъния заради това постановление, по-конкретно заради поставянето на таван на цените на природния газ, съобщава Економика.

Румънските вестници информират днес, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер е представил снощи отчет за първите две години от мандата си. Тоадер подчерта, че отчетът е 85 страници и ще бъде публикуван на сайта на министерството. Министърът каза още, че в доклада не говори за нормативните актове, защото това е естествена дейност на ведомството. По думите на Тоадер "през последните две години министерството на правосъдието е опитало да постави в центъра на своята работа гражданина, който има право да оползотвори своите законни интереси и фундаментални права, записани в конституцията и законите".

Букурещките издания продължават да публикуват новини, свързани с бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, която е фаворит за поста европейски главен прокурор.

Близкият до управляващата коалиция в. "Журналул" пише за "документ-бомба, който показва колко политическа е кандидатурата на Кьовеши". Изданието цитира резолюция на пленума на Висшия съвет на магистратурата във връзка с условията по избор на прокурорите, които ще бъдат излъчени от Румъния, за да работят в бъдещата Европейска прокуратура. В резолюцията се посочва, че съгласно регламента за създаване на Европейската прокуратура, тези прокурори трябва да имат професионална степен за работа в прокуратурата на Върховния касационен съд. Близкият до управляващата коалиция вестник напомня, че Кьовеши има професионална степен само за прокуратура към трибунал.

В. "Ромъния либера" пише за наградите, които е получила Кьовеши до момента, и по-специално за две награди, присъдени от САЩ. Изданието припомня, че миналата седмица при изслушване в Европарламента евродепутатката Барбара Спинели попита Кьовеши дали двете американски награди са свързани със затворите на ЦРУ. Вестникът припомня, че Румъния многократно е била обвинявана, че е приела такива затвори на своя територия.

"Ромъния либера" цитира отговора на Кьовеши, че не е получавала награди от ЦРУ, а от Сикрет сървис, по-специално заради разследвания за фалшифициране на пари и киберпрестъпления. "Нямам никакво сътрудничество с ЦРУ, нито американско гражданство", каза още Кьовеши на изслушването по кандидатурата й в Европарламента.

"Ромъния либера" пише, че по времето, когато Кьовеши е получила наградата от Сикрет сървис, представител на тази институция за Източна Европа е бил Дарън Уайт, който е отговарял за осем държави. Той е работил и в американското посолство в Букурещ и се познава лично с Кьовеши, както признава в интервю от 2017 г., в което посочва, че отношенията му с Кьовеши са чисто професионални.

В публичното пространство в Румъния бяха разпространени снимки, на които Кьовеши и Уайт са застанали доста близо един до друг, като снимката е от планински район. Журналистът Роберт Турческу твърди, че снимката е направена през 2010 г. в близост до Сибиу. "Ромъния либера" посочва, че след "разконспирирането" на близките връзки между Кьовеши и Уайт, той е бил изключен от структурата на посолството на САЩ в Букурещ.