В Израел ще се състоят извънредни парламентарни избори на 2 март, реши Кнесетът (парламентът), след като в среднощно заседание одобри окончателно законопроекта за саморазпускането си и за насрочването на изборите - третите за по-малко от година, предаде Ройтерс и БТА.

Това стана часове след като изтече крайният срок, в който можеше да бъде съставено правителство въз основа на резултатите от предишното гласуване през ноември. Лидерите на двете главни партии - дясната "Ликуд" на и.д. премиера Бенямин Нетаняху, и "Синьо и бяло" на центриста Бени Ганц така и не успяха да сформират управляваща коалиция в силно раздробения 129-местен парламент.

Решението за нови избори бе прието със 94 гласа "за" и нито един против. Нетаняху ще остане на поста си като служебен премиер до съставянето на ново правителство - процес, който може да продължи месеци след изборите. Не се очаква резултатите от тях да бъдат много по-различни от предишните, което предполага мъчителен процес на консултации и пазарлъци в опит да бъде съставено правителство.

Картината се усложнява и от факта, че срещу 70-годишния Нетаняху има няколко висящи съдебни обвинения в корупция. въпреки че той отрича всякаква вина