Израелски танкове вече на територията на ивицата Газа, като в района на Бейт Ханун в северната част на анклава вече има сражения между военните на Тел Авив и бойци на Бригадите "Изедин ал Касам", военното крило на "Хамас", съобщиха Би Би Си и телевизионният канал Kann. 

Това става по-малко от два часа, след като военният говорител Даниел Хагари обяви, че Тел Авив разширява сухопътната си офанзива. 

В изявление от "Хамас" призоваха за прекратяване на огъня, като техен представител дори обяви, че групировката е готова да освободи пленници срещу 5-дневно спиране на обстрела. "Призоваваме арабските и ислямските държави и международната общност да поемат отговорност и да предприемат незабавни мерки за спиране на престъпленията и масовите убийства срещу нашия народ", обявиха от "Хамас". 

Говорител на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обаче отговори, че страната му отхвърля призивите за прекратяване на огъня.

"Държавата Израел няма да живее повече в тази реалност. Войната не се води за възпиране на "Хамас". "Хамас" просто трябва да изчезне", заяви още той.

В същото време представител на израелската армия подчерта, че действията в момента не са пълномащабна сухопътна офанзива в Газа, а разширяване на наземните операции. 

Същевременно иранският министър на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиян заплаши Израел, че бойците в Ливан са с "пръст на спусъка". Първият дипломат на Техеран се срещна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който пък призова за прекратяване на огъня, като каза, че "това е моментът на истината".

"Повтарям призива си за прекратяване на огъня в Близкия изток, безусловно освобождаване на всички заложници и доставка на животоспасяващи доставки в необходимия мащаб. Всеки трябва да поеме своите отговорности. Това е моментът на истината. Историята ще ни съди всички", написа Гутериш в профила си в "Екс".