Полското министерство на външните работи осъди насилие срещу група израелски студенти, пребити в нощен клуб във Варшава в събота призори, след критики, че полските лидери не правят достатъчно, за да се противопоставят на антисемитизма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано тази година Световният еврейски конгрес осъди възобновяването на фолклорна традиция за изгаряне на чучело на Юда в полския град Прухник и протестното шествие на стотици привърженици на полската крайна десница във Варшава срещу американски закон, свързан с реституиране на еврейска собственост, иззета по време или след Втората световна война.

Полското външно министерство "осъжда агресивните действия, извършени от или срещу чужденци в Полша. Побоят на израелски/граждани от чужденци на полска територия се разследва от полицията", се казва в съобщение в Туитър, публикувано вчера от министерството.

Групата израелски студенти била атакувана в 5 часа сутринта в събота, заявил пред Ройтерс говорител на варшавската полиция. Той уточнил, че при нападението били ранени четирима души, двама от които били откарани в болницата.

Според брата на един от студентите нападението било извършено от "група араби".

Полицейският говорител не потвърдил националността на нападателите.