Двама палестинци загинаха, а един е ранен при експлозия в сграда в Газа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс и БТА.

Причината за взрива, станал само часове след договореното между Израел и палестински групировки спиране на огъня в ивицата Газа, засега не е известна.

Здравното министерство уточни, че загиналите са баща и син.

Снощи Хамас обяви сключването на примирие и прекратяване на огъня, след като Израел нанесе най-тежките въздушни удари срещу ивицата Газа след войната през лятото на 2014 г., припомня АФП.

Израелската армия обяви, че е нанесла късно снощи въздушен удар срещу цели на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, предаде АФП. Операцията е била реакция на изстреляни към Израел снаряди.

Израелските въоръжени сили са нанесли ответен удар по няколко цели на Хамас в град Газа, включително сграда, служеща за тренировъчен център. Пететажната сграда е служела и за национална библиотека.

"Хамас продължава да използва гражданска инфраструктури за военни цели, излагайки на опасност мирни граждани", се казва в изявлението на израелската армия.

Има ли примирие или не?

Групировките Хамас и Ислямски джихад съобщиха късно снощи, че са постигнали споразумение за прекратяване на огъня с Израел, предаде ДПА, цитирайки техни изявления.

До споразумението се е стигнало след преговори с помощта на посредници, съобщи Хазем Касем, говорител на движението Хамас, което управлява ивицата Газа.

По непроверени данни на местни медии са посредничили високопоставен представител на египетското разузнаване и специалният пратеник на ООН Николай Младенов.

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум потвърди пред Ройтерс, че до прекратяването на огъня се е стигнало с намесата на Египет, който се е опитвал да спре ескалацията на насилието.

Палестинската групировка Ислямски джихад потвърди сключването на споразумението в отделно изявление. Високопоставен представител на израелското отбранително ведомство заяви, че бъдещите действия на Израел ще зависят от фактическото състояние на терена.

Израелските сили нанесоха вчера десетки въздушни удари срещу управляващата палестинския анклав групировка Хамас, а въоръжени палестинци изстреляха над 100 ракети и снаряди по израелска територия. Загинаха двама палестински тийнейджъри, припомня Ройтерс.