Израел планира втори кръг на ваксинацията срещу коронавирус след шест месеца, като очаква до тогава да бъде одобрено ваксинирането и на деца, каза премиерът Бенямин Нетаняху във вторник, предаде Ройтерс.

Около 81 процента от израелските граждани и постоянно пребиваващите в страната на възраст над 16 години, тоест тези, за които е одобрена ваксината на "Пфайзер" в Израел, вече са получили и двете дози.

Израел е заявил, че планира да започне ваксиниране и на възрастовата група от 12 до 15 години, щом това бъде разрешено от американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата. "Пфайзер" и партньорът му "Бионтех" поискаха извънредно разрешение за това по-рано този месец.

Ваксинирането на децата и младите хора се смята за решавата стъпка в постигането на колективен имунитет и овладяването на пандемията, смятат мнозина експерти. Според "Пфайзер" ваксината й е безопасна, ефективна и предизвиква устойчив отговор с антитела във възрастовата група 12 - 15 години.

Според изпълнителния директор на "Пфайзер" хората "вероятно" ще се нуждаят от трета доза от ваксината в рамките на 12 месеца и може да имат нужда от ежегодна ваксинация.