Сделката е била сключена след няколко години безуспешни преговори с посредничеството на Египет, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дубайската сателитна телевизия Ал Арабия.

Израелското държавно радио потвърди новината, като уточни, че Израел ще освободи около 1000 бойци от палестински групировки в замяна на Гилад Шалит, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е свикал кабинета на извънредно заседание, за да одобри сделката с Хамас.

"Дадох обещание и го изпълних. Гилад Шалит ще се върне жив и здрав у дома до няколко дни", обяви той и разказа, че се е обадил по телефона на бащата на пленения израелски, за да го уведоми, че синът му си идва в къщи, предаде ДПА.
Според израелски медии Нетаняху уверил Ноам Шалит, че има мнозинство в кабинета, което ще подкрепи сделката с Хамас.

Съпругата на израелския премиер Сара Нетаняху пък е провела много емоционален телефонен разговор с майката на Гилад Шалит Авива.

10 000 палестинци се събраха тази вечер в северната част на ивицата Газа, за да отпразнуват сделката, съобщи Хамас в комюнике, цитирано от Франс прес. Палестинското ислямистко движение определи споразумението с Израел като "победа за съпротивата".
Според дубайската сателитна телевизия Ал Арабия сред палестинските затворници в Израел, които ще бъдат освободени, са 15 лидери на радикални групировки, предаде ИТАР-ТАСС.


Гилад Шалит, който навърши през август 25 години, бе пленен на 25 юни 2006 г. на израелска територия, близо до границата с ивицата Газа, от бойци от три палестински групировки, сред които Хамас. Оттогава той е държан на неизвестно място в палестинската територия, която е управлявана от ислямисткото движение.
Преговорите за освобождаването на Шалит, които се водят от няколко години, се провалиха на няколко пъти, най-вече заради разногласия около броя палестински затворници, които да бъдат пуснати в замяна, както и заради отказа на Израел да освободи активисти на радикални палестински групировки.