Нападенията почти по едно и също време са били срещу пътнически автобус и военна кола край египетската граница, и срещу частен автомобил край йорданската граница, предаде АФП, цитирана от БТА.

В автобуса са пътували много израелски военнослужещи, които са се завръщали в своята база. Първоначалните съобщения бяха за атаки срещу два автобуса.

В трите нападения са използвани тежки оръжия, пушки и експлозиви.

При пристигането на мястото на инцидента на израелски военнослужещи са експлодирали няколко взрива, предадоха световните агенции, цитирани от "Фокус". Едновременно е била изстреляна противотанкова ракета от територията на Египет.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че трите въоръжени атаки срещу превозни средства в Южен Израел са извършени от нападатели, дошли от ивицата Газа, предаде АФП.
По думите на Барак тези тежки терористични нападения свидетелстват за неспособността на Египет да контролира Синайския полуостров и да попречи на разпространяването на терористична дейност там, допълва агенцията.

Губернаторът на египетската провинция Южен Синай Халед Фауда опроверга твърденията, че стрелбата срещу превозните средства в Израел е от египетска територия. От миналата седмица силите за сигурност на Египет провеждат операция за прочистването на Синайския полуостров от екстремисти, предаде ИТАР-ТАСС.

Радикалното палестинско движение „Хамас” отрече да има нещо общо с координираните атаки в Израел. Ръководството на „Хамас” е наредило незабавно да бъде евакуирана централата на службите за сигурност в Газа, опасявайки се от евентуална израелска военна реакция след атаките. Затворени са всички пътища, водещи към израелския град Ейлат.

В района са въведени засилени мерки за сигурност. Затворено е летище Овда в околностите на града. Началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Бени Ганц е заминал за Ейлат. Ганц е придружаван от началника на Централното командване генерал-майор Тал Русо.


Премиерът Бенямин Нетаняху се зарече, че ще накара да платят много скъпо онези, които нападат израелци, предаде Франс прес. Премиерът направи кратко изявление по телевизията.
"Ако терористичните организации смятат, че могат да нападат наши съграждани, без ние да отвърнем, се лъжат. Израел ще ги накара да платят много скъпо. Моят принцип е когато нападат израелци, ние отвръщаме незабавно и много твърдо. Този принцип бе приложен днес", категоричен бе той.