Израел започна да строи бариера в морето, за да попречи на палестински екстремисти от ивицата Газа да проникнат на негова територия по вода, предадоха ДПА и Франс прес.

Очаква се бариерата, представляваща укрепена дига с бодлива тел на север от Газа, да бъде построена до края на годината. Освен това Израел строи подземна преграда, която да попречи на прокопаването на тунели от блокирания крайбрежен палестински анклав до Израел.

Опасността от проникване на палестински екстремисти остава постоянен повод за притеснение сред живеещите близо до ивицата Газа, отбелязва АФП.

"Това е единствената подобна бариера в света, която ще предотврати възможността за инфилтриране в Израел по море", заяви министърът на отбраната Авигдор Либерман.

Той подчерта, че това ще попречим на плановете на ислямисткото движение Хамас, което управлява ивицата Газа и е инвестирало големи суми в разработване на тази стратегическа способност.

Решението за създаване на бариерата е било взето след като четирима бойци на Хамас проникнаха в Израел по море по време на войната през 2014 г., съобщава министерството на отбраната.