Израел обяви, че ще спре износа на стратегически стоки за Колумбия в отговор на казаното от президента на южноамериканската страна Густаво Петро, че израелските действия в Газа са като нацисткото преследване на евреи, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Лиор Хаят, говорител на израелското външно министерство, каза, че колумбийският посланик Маргарита Манхарес е била порицана заради "враждебните и антисемитски изявления срещу държавата Израел", направени от Петро.

"Като първата мярка, предприета в отговор, Израел реши да спре износа на стратегически стоки за Колумбия", посочи Хаят в социалната медийна платформа "Екс", бивш "Туитър".

"Израел осъжда изявленията на президента, които представляват подкрепа за ужасяващите действия на терористите от "Хамас", разпалват антисемитизма, нанасят вреда на представителите на държавата Израел и застрашават безопасността на еврейската общност в Колумбия.

"Ако трябва да прекъснем отношенията с Израел, ще ги прекъснем", каза Педро в отговор. "Ние не подкрепяме геноцида".

На 9 октомври израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "пълна обсада" на Газа, като каза, че няма да има "електричество, храна, гориво".

"Ние се борим със зверове и действаме в съответствие с това", добави Галант.

Петро отговори: "Това казваха нацистите за евреите."

Колумбийският лидер продължи да сравнява действията на израелската армия с престъпленията на нацистите и Ивицата Газа с концентрационния лагер "Аушвиц" и Варшавското гето.

Израелската армия бомбардира цели в Газа - една от най-гъсто населените зони в света, с около 2,2 милиона души население, живеещи на около 45 квадратни километра - след безпрецедентните атаки срещу израелски цивилни, извършени на 7 октомври от бойци на "Хамас".

Израел заяви, че има за цел да унищожи политическото и военното ръководство на ислямистката организация, която изстреля хиляди ракети към Израел, докато стотици нейни бойци пробиха граничните заграждения в безпрецедентна изненадваща атака и извършиха клане, в което загинаха над 1300 души, включително 286 мъже и жени под пагон.

Седмица след началото на последния конфликт броят на загиналите в Ивицата Газа нарасна до 2670, съобщи вчера министерството на здравеопазването в Газа. Около 9200 са ранени на територията, контролирана от "Хамас".