Една от ракетите е избухнала на главна улица в Акаба пред хотел "Интерконтинентал". Ранени са четирима души, един от които тежко, заявиха официални йордански представители, цитирани от световните агенции. 
CNN цитира очевидец от хотела, който видял ракета да пада между две коли. Според него, хотелът се разтресъл, изпочупили се прозорците му както и на други околни сгради.

Израелската полиция не съобщи за жертви в Ейлат. Според израелски медии, цитирани от Асошиейтед прес, пет ракети са били изстреляни срещу града, две са паднали в открити местности, а три в морето. Според CNN, която се позова израелското военно радио и на новини от Йордания, са били изстреляни пет ракети, едната е паднала в поле извън Ейлат, други две са паднали на йорданска територия, и две в морето.
Първоначално бе съобщено за три ракети, едната от които е паднала на йорданска територия.

Кметът на Ейлат Меир Ицхак Халеви заяви по израелското радио, че няма признаци някоя от ракетите да е попаднала в границите на града.

"Джерусалим Поуст" предположи, че ракетите са тип "Град" - "Катюша". Изданието допуска, че зад атаката може да стои движението "Хамас", които имат капацитета да я извършат и често използват Синайския полуостров за плацдарм.
Командващият на полицейския корпус в града Моше Коен заяви по израелското радио, че Синайската пустиня в съседен Египет е била "плацдарм на ислямски екстремисти в миналото".

Ракетите са изстреляни от Йордания, не от Египет, заяви египетски източник на "Ал Джазира". Официални правителствени ръководители на Египет заявиха, цитирани от Би Би Си, че имат на Синайския полуостров имат засилени мерки за сигурност и там не се забелязва подозрителна активност.

Вътрешният министър на Йордания Найеф Кадай обаче заявил за АФП, че според предварителното разследване, ракетите са изстреляни извън територията на Йордания.

Представители на египетските сили за сигурност заявиха, че ракетите, които удариха Ейлат и йорданския пристанищен град Акаба на Червено море, по всяка вероятност не са били изстреляни от Синайския полуостров, както твърди Израел, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Анонимните представители се позоваха на разследване, извършено спешно от египетската полиция. Те отрекоха също така присъствието на всякакви екстремистки организации в Синай.

През април останки от ракета бяха открити във водите край Ейлат. Градът е популярен израелски и международен курорт и нападенията на екстремисти са рядкост.
Йорданският град Акаба бе ударена на 22 април от поне една ракета, която според израелски медии е била изстреляна също от Синай. При тази атака нямаше ранени.

През 2005 г. американски бойни кораби бяха обстрелвани с ракети в пристанището на Акаба. Ракетите пропуснаха целите си и убиха йордански войник на сушата. Отговорността за нападението пое групировка, свързана с Ал Кайда.

Йордания и Египет са единствените арабски държави, които са сключили мирни договори с Израел. Отношенията им обаче охладняха, след като Израел смаза палестинското въстание на Западния бряг и ивицата Газа през 2000 г., припомня Ройтерс.

Последна актуализация в 12.41 ч.