Израел освободи двама сирийски затворници, след като получи тленните останки на свой войник, който беше в неизвестност от 1982 година.

"Сирийските затворници бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст" на ГКПП Кунейтра на Голанските възвишения, по-голямата част от които е анексирана и окупирана от Израел. Оттам МКЧК ще ги закара в Сирия, съобщи израелската армия в изявление, цитирано от Франс прес и БТА.

Освободените са Зидан Тауил, осъден за наркотрафик до юли 2020 година, и Хамис Ахмед, осъден за опит да нападне израелска военна база през 2005 година с присъда до 2023 г.

Вчера пожелал анонимност израелски официален представител заяви, че Израел е приел да освободи двамата сирийци като жест на добра воля след връщането на тленните останки на израелския войник Захария Баумел. Според него не е имало предварително споразумение.

На 11 юни 1982 г. танков батальон на израелската армия загуби около 35 войници и офицери при битка срещу сирийски войски в селището Султан Якуб в долината Бекаа в Ливан. В битката изчезва безследно 21-годишният Захария Баумел. Останките му са открити неотдавна в Сирия от руски специални части.

На 4 април останките на Баумел бяха предадени в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бяха погребани същия ден на родна земя.