Според тях, с подкрепата на САЩ, Израел ще се опита да попречи на Техеран да разработи ядрено оръжие, като атакува възможно най-скоро, вероятно около Коледните празници. 

След като преди няколко дни израелският президент Шимон Перес заяви, че удар срещу Иран от страна на Израел или друга държава изглежда все по-вероятен, министърът на отбраната Ехуд Барак категорично отхвърли "спекулациите", че страната му възнамерява да атакува ирански ядрени обекти. Той уточни, че не е взето решение за военна операция.
"Войната не е пикник. Ние искаме пикник. Не искаме война. Израел още не е решил да започне каквато и да е операция", добави Барак, но уточни, че страната му трябва да се подготви за "неудобни ситуации" и да носи отговорността за своята сигурност.

Междувремено излезе докладът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за иранската ядрена програма, в който се казва, че са извършвани тайни ирански опити за разработване на ядрено оръжие, а ядрената програма на страната има военен характер.
По този повод вчера израелският премиер на Бенямин Нетаняху призова света "да пресече пътя на Иран към атомното оръжие", защото застрашават мира. Той изтъкна, че докладът на МААЕ потвърждава дългогодишните твърдения на Израел, че Техеран разработва ядрена бомба.

От САЩ ги подкрепиха, като заявиха, че ще обмислят начини за евентуално засилване на натиска над Иран, докато не докаже, че се е отказал от намерението си да разработва ядрени оръжия. Франция, Великобритания и Германия също предупредиха Техеран с невиждани мерки и се казаниха да поставят въпроса пред Съвета за сигурност на ООН.

В същото време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад категорично заяви: "В Иран няма да отстъпим и на йота, продължавайки пътя, който сме поели". Той отхвърли твърденията в доклада, но бе категоричен, че Техеран няма нужда от атомна бомба, за да се справи с противниците си.
Заместник-началникът на иранския генерален щаб генерал Масуд Джазаери пък директно заплаши Израел с унищожение, ако атакува ядрените инсталации на Иран.


Руският учен от съветско време Вячеслав Даниленко отрича твърденията, че е помогнал за създаването на иранска ядрена оръжейна програма, пише руският вестник "Комерсант", предаде БТА. В доклада на МААЕ се посочва, че има сериозни доказателства, че чуждестранен експерт е съдействал на Иран да разработи "система за детониране на експлозиви с голяма мощност". В тази връзка "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на разузнавателни данни, че той се казва Константин Даниленко и е помагал на иранците 5 г.
"Комерсант" е открил двама учени с това име, които отговарят на описанието, и след проверка е уточнил, че в доклада на МААЕ става дума за Вячеслав Василиевич Даниленко - бивш сътрудник на секретен институт от съветско време, известен с кодовото си название "Челябинск-70". 76-годишният Даниленко обаче е заявил, че дори не е ядрен физик.