Жертвите са двама мъже и две жени, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Хамас смята атаката за "естествен отговор на престъпленията на окупацията", заяви негов говорител. Той определи нападението като доказателство за провала на координацията между Израел и палестинската автономна власт в сигурността.

Смъртоносното нападение бе извършено ден преди насрочената за утре вечер среща в Белия дом на американския президент Барак Обама с палестинския му колега Махмуд Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху, и преди подновяването на 2 септември на преките израелско-палестински преговори за мир. Нападението завари на път за Вашингтон Нетаняху - лидер на коалиция от твърдолинейни и националистически партии, който обеща защитата на националната сигурност на Израел да бъде негов главен приоритет в преговорите с палестинците.

Израелският премиер в отговор нареди на силите за сигурност да преследват нападателите "без никакви дипломатически задръжки и да сложат ръка на тях и на тези, които са ги изпратили", съобщи неговият екип в изявление за медиите, цитирано от БГНЕС. Разпоредбата позволява на силите за сигурност да търсят нападателите и на Западния бряг, въпреки подновяването на мирните преговори. В изявлението си Нетаняху даде знак за втвърдяване на позицията си на преговорите.

Палестинският президент Махмуд Абас и САЩ осъдиха убийството на четиримата израелци.  Движението Хамас се обявява против преговорите.

Четиримата израелци пътували в кола, когато палестинец открил огън срещу тях след залез слънце недалеч от Хеброн, където цари напрежение между палестинските жители на града и еврейските заселници, отбелязват агенциите. Около 500 евреи ултранационалисти живеят в силно укрепени анклави сред повече от 100 хиляди палестинци. Атаката слага край на относителното затишие на Западния бряг, посочва Асошиейтед прес. Последното смъртоносно нападение в окупираната палестинска територия датира от юни, когато палестинци стреляха по израелски полицейски автомобил и убиха един полицай.