Представени като сензационни, те бяха определени от базирания в Катар канал като "най-важното изтичане (на информация) в историята на израелско-палестинския конфликт", съобщава БТА.

От разпространените документи става ясно, че палестинците са били готови през 2008 г. да направят отстъпки по два от най-мъчните въпроси в преговорите - статутът на Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци. Това би било в разрез с официалното позиция на палестинската автономна власт. Палестинският главен преговарящ по онова време Ахмед Корая казал тайно на Израел, че може да запази всички еврейски анклави в Източен Ерусалим, които са били построени след окупирането на тази част от града през 1967 г. В замяна той поискал палестинците да получат израелски земи, населени преобладаващо с араби. Израел не само не предложил нищо в замяна, но и отклонил предложението с аргумента, че то не отива достатъчно далеч.

Около 200 хиляди евреи живеят в анклави в Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава. По въпроса за връщането на бежанците палестинската автономна власт се съгласила Израел да приема по 10 хиляди палестинци за период от 10 години, или общо 100 хиляди души. Тя настоява официално, че всички палестинци, принудени да напуснат родните си места по време на войната през 1948-1949 г. и техните наследници, или общо няколко милиона души, имат право да се завърнат.

Израел винаги е отхвърлял това искане с мотива, че то заплашва еврейския характер на държавата.

Възможно е документите да подкопаят позицията на палестинския президент Махмуд Абас, чиито публични изявления за Ерусалим са в разрез с обещанията, дадени в частни разговори от неговия преговорен екип, отбелязва Ройтерс.

Палестинската автономна власт отхвърли категорично твърденията на Ал Джазира. Голяма част от документите са били изфабрикувани с цел подстрекателство срещу палестинската автономна власт, коментира Ахмед Корая.
Сегашният палестински главен преговарящ Саеб Ерекат на свой ред нарече твърденията на Ал Джазира "лъжи и половинчати истини". Пред Ал Джазира той обяви, че Палестинската автономия е готова да публикува документи, отнасящи се до преговорите с Израел, за изясняване на своята позиция пред палестинския народ и арабския свят.

Радикалното ислямистко движение Хамас побърза да обяви, че поверителните документи за мирните преговори в Близкия изток, разкрити от Ал Джазира, ясно показват, че Палестинската власт се е съюзила с израелската окупация, предаде ДПА, цитирана от БТА. Говорителят на Хамас в Газа Сами Абу Зухри заяви, че следващи разкрития могат да покажат "грозното лице" на Палестинската власт.

Последна актуализация в 12.45 ч.