Израел днес блокира доставките на гориво за ивицата Газа в отговор на пускането на възпламеняващи се балони от палестинския анклав, който от десет години е подложен на строга блокада, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вследствие на изпращането на възпламеняващи се балони от ивицата Газа към държавата Израел и причинените пожари на израелска територия в близост до Газа тази сутрин беше решено да бъде спряно превозването на гориво през ГКПП Керем Шалом за електроцентралата на Газа до ново нареждане", съобщи израелската служба за цивилни операции в палестинските територии.

Пропускателните пунктове в Ерец (за хора) и в Керем Шалом (за стоки) бяха затворени в началото на май след избухване на насилие между палестински въоръжени групировки и израелската армия. Те бяха отворени отново на 12 май, няколко дни след обявено от палестинците прекратяване на огъня.

Израел оправдава блокадата, която е наложил от десет години на ивицата Газа, с необходимостта да възпре ислямисткото движение Хамас, което управлява анклава и с което Израел е водил три войни от 2008 г. Според критиците на политиката на Израел това е равносилно на колективно наказание за двата милиона жители на ивицата Газа, отбелязва АФП.