Тя посочи, че присъствието на двете страни на масата на преговори е само по себе си стъпка към мира, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Идвайки тук днес, и двамата направихте важна стъпка, за да освободите вашите народи от оковите на историята, която не можем да променим, и да се приближите към едно бъдеще на мир и достойнство, което само вие може да сътворите." Това каза Клинтън при започването на преговорите в Държавния департамент между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

Нетаняху заяви, че е готов да измине "дълъг път за кратко време", за да постигне мир с палестинците, но предупреди, че траен мир може да бъде постигнат само с болезнени взаимни отстъпки от двете страни. "Народът на Израел и аз като негов министър-председател сме готови да поемем по този път и да извървим дълго разстояние за кратко време, за да постигнем истински мир, който да донесе на нашия народ сигурност, благоденствие и добри съседи," заяви Нетяняху при започването на преговорите. Абас от своя страна призова Израел да спре заселническата дейност в окупираните територии и да вдигне блокадата на ивицата Газа.

Специалният пратеник на американския президент Барак Обама за мира в Близкия изток заяви, че лидерите на Израел и палестинците са приключили продуктивен първи кръг от преки преговори, предаде Асошиейтед прес. Бившият сенатор Джордж Мичъл съобщи на репортерите, че израелският премиер Бенямин Ннетаняху и палестинският президент Махмуд Абас са се съгласили да се срещнат за втори кръг от преговори на 14 и 15 септември в Близкия изток и да пордължат да се срещат на всеки две седмици след това.

Мичъл посочи, че някои от въпросите на окончателния статут са били засегнати бегло, но не навлезе в подробности, като се оправда с необходимостта преговорите да бъдат дискретни. Той подчерта обаче, че нито един от проблемите на окончателния статут не са били обсъждани в детайли или обширно.
Първият кръг от преките преговори днес започна със среща тет-а-тет между Абас и Нетаняху. Тя протече без съветници, нито преводачи. Тя бе предшествана от тристранна среща, продължила 35 минути, с участието на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. След това неколцина съветници от двете страни се включиха в дискусията за около 45 минути.