Броят на включилите се в демонстрациите показва, че протестното движение, зародило се преди три седмици, решително набира сила. Хиляди хора, главно представители на средната класа, преминаха по централните улици на Тел Авив, развявайки знамена, биейки барабани и скандирайки: "Социална справедливост за хората!" и "Революция!" Някои носеха плакати, на които пишеше "Хората са по-важни от печалбите", "В Израел е прекалено скъпо" и "Герои на работническата класа", предаде БТА.

В Ерусалим протестиращите се събраха пред резиденцията на премиера Нетаняху. Демонстрациите започнаха миналия месец с няколко палатки, разпънати в един от скъпите квартали на Тел Авив като протест срещу високите цени на имотите. Подобни палаткови лагери бързо изникнаха и в други градове, а недоволството се насочи към все по-широк кръг от икономически въпроси. Млади родители протестират срещу това, че отглеждането на деца изисква все повече пари, учители демонстрират срещу рестриктивните си трудови договори, доктори стачкуват срещу тежките си условия на работа. Други излязоха на улиците, недоволни от ниските заплати, от повишаването на цените на газа и от високите цени на храните.

Демонстрациите нарастват лавинообразно. Това е най-сериозното досега вътрешнополитическо предизвикателство за Нетаняху и неговото правителство, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху обяви някои бюрократични реформи, включително освобождаване на парцели за строителство и намаляване на данъци. Но реформите само засилиха недоволството по улиците, защото протестиращите смятат, че те няма реално да се отразят на живота им.

Днес стана ясно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху ще създаде специален екип, който да разгледа и отговори на исканията на израелските протестиращи, настояващи за социална справедливост, предаде Франс прес, като цитира пожелал да запази анонимност израелски представител. Според Асошиейтед прес това съобщение е било направено от израелския министър на финансите Ювал Щайниц. В екипа ще има министри и университетски преподаватели. Те ще представят препоръки във връзка с исканията на протестиращите. Препоръките ще касаят по-специално високата цена на живота в Израел и високите цени на жилища и на наемите.

Днес израелските вестници са единодушни, че това е най-голямата подобна демонстрация в града и говорят за въстание и за зараждането на нова страна. "Нетаняху и неговите министри не могат да пренебрегват този вик на недоволство на народа, защото той е израз на една сила, която заплашва тяхното оставане на власт", пишат изданията.